Inspirasjon

Canadas dyreliv

Disse dyrene kan du være heldig å se i Canada

8 ville dyr du kan oppleve i nasjonalparkene

Canada er hjemstedet for rundt 53 ulike arter av pattedyr. Du kan oppleve Canadas dyreliv i vakre naturomgivelser på tallrike måter, eksempelvis på vandreturer, i bil eller fra kajakk. Det fantastiske mangfoldet i dyrelivet avspeiler et stort utvalg av levesteder som finnes i de enorme nasjonalparkene som Banff National Park og Jasper National Park. Her er høydene, klimaet og planteriket variert, noe som gir de ville dyrene mulighet for å leve i områder, som passer best for dem, hvor de har masse plass.

Publisert:
Team - Woman
Fie Pedersen
REISESKRIBENT

1. Grizzlybjørnen

Det lever en del grizzlybjørner i Banff National Park, men de oppholder seg helst i høydene, hvor det er steiner og rå natur. Derfor kan det være vanskelig å spotte en grizzlybjørn på sin reise til Canada, men dersom du veldig gjerne vil ha den magiske opplevelsen av å se bjørnen, anbefales det å kjøre til Icefields Parkway eller Bow Valley Parkway.

Kjennetegn: Stor, kompakt bjørn med gråaktige farger, som kan variere fra lys til mørk. Bjørnen har en stor muskelmasse øverst på ryggen, som er formet som en pukkel.

Hva skal du være oppmerksom på: Du bør være forsiktig og vise hensyn, dersom du møter en grizzlybjørn i Canada. Bjørnen kan være uforutsigbar – og siden det er du, som er på besøk i bjørnens “hjem”, så er det best å holde seg i bilen og gi bjørnen plass.  

2. Elgen

Det er ikke alle som har hatt flaks og sett en elg enda – så hvorfor ikke prøve om du kan oppleve det i Canadas dyreliv og vakre naturomgivelser, når du har mulighet til det? De beste områdene for å se den gigantiske elgen er rundt Icefields Parkway nærme Upper Waterfowl Lake og nord for Saskatchewan Crossing.

Kjennetegn: Elgen er like stor som en stor hest med en uharmonisk sammensatt kropp og veldig lange bein. Den har et stort hode og hannene bærer et vakkert gevir som anvendes til kamp om hunnene.

Fun Fact: Til tross for elgens store størrelse på cirka 2 meters høyde og en vekt på 200-800 kilo er elgen faktisk en veldig god svømmer, fordi pelsen dens består av hule hår. Den dykker ned for å finne planter som føde og befinner seg derfor særskilt bra i våt- og myrområder.

3. Ulven

Canadas dyreliv er spredd ut på gigantiske områder. Du kan derfor tilbringe lang tid på å kjøre rundt og nyte den vakre naturen uten å møte noen av de større dyrene, men i dalene kan du ha flaks og møte en ulv. Kjør for eksempel til Bow Valley for å finne en flokk.

Kjennetegn: Ulven i Canada ligner litt på en hyrdehund, men er ofte litt større og med lengre bein. Ulvens farger spenner fra hvit til grå til helt mørke som oftest er de, du kan oppleve i Banff National Park.

Fun Fact: Great news! Etter lang tids fravær er ulven nylig kommet tilbake til Banff National Park og det lever nå 35-40 ulver i parken.

4. Tykhornssauen

Det er veldig vanlig å se en tykhornssau – også kjent som Bighorn Sheep – når du er ute for å oppleve Canadas dyreliv. Sauene lever på gresshøye enger, men du kan også finne dem klatrende rundt i bratte klipper. Se disse sauer med de vakre, snoede horn ved Lake Minnewanka, på Mount Norquay Road eller på toppen av Sulpur Mountain Gondol-ruten.

Kjennetegn: Sauene har en sandfarget pels med en lys rompe. Hannene har store, buede horn, og hunnene har korte, smale horn.

Fun Fact: En skulle kanskje ikke trodd det om den myke tykkhornssau, men sauen har et veldig godt syn, som hjelper dem med å hoppe sikkert rundt på de bratte klipper i Rocky Mountains.

5. Den svarte bjørn

Canadas dyreliv er mer enn tykkhornssauer og frekke ekorn. I Banff National Park bor det nemlig rundt 40 svarte bjørner, som i hovedsak oppholder seg i daler og skogsområder. Her kan du spotte den svarte bjørn som kan variere i fargene fra helt svart til lys kanelbrun.

Kjennetegn: Den svarte bjørn er mindre i størrelsen enn grizzlybjørnen og har en rett rygg.

Hva skal du være oppmerksom på? Bjørnen er langsomt begynt å venne seg til de mange besøkende, fordi det er flere som glemmer å bruke de oppstilte søppelbøtter i nasjonalparkene. Derfor er det veldig viktig å plukke opp søppelet sitt og følge de strenge regler i nasjonalparken – de er laget for å sikre sikkerheten din som besøkende.

Les også: Aktiv ferie i Canada: Se landet fra vannet, sykkelsetet og med fjellsko på beina

6. Ekorn

Det mest vanlige dyret å oppleve i nasjonalparkene om sommeren er ekornet “Columbian Ground Squirrel”. Canadas dyreliv er fritt og dyrene lever etter de naturlige instinktene deres. Derfor blir de ikke fôret av eksempelvis en dyrepasser og ekornet er ofte et attraktivt bytte for grizzlybjørner, ulver og ørner.

Kjennetegn: Ekornet har en lang kropp og en lys og gråaktig pels

Fun Fact: I Canadas najsjonalparker kan du oppleve veldig mange ulike gnagere. Du kan bl.a. møte det kjente røde ekornet med busket hale og fjellkaninen Pika, som ligner en blanding av en kanin og en mus.

7. Fjelløven

Et mer sjeldent syn i Canadas dyreliv er fjelløven. Dette utrolig vakre dyret lever ofte alene og i Banff National Park, lever det bare rundt 7-10 dyr, fordi det tidligere har vært intensiv jakt på de.

Kjennetegn: Fjelløven har et lite hode og en kort pels som varierer i farge fra brun/gul til brun og grå.

Fun fact: Sjansene for å se en fjelløve er dessverre veldig små, men dersom du finner kloremerker på trærne, så kan det bety at en fjelløve har vært der og market sin tilstedeværelse.

8. Beveren

Hvis du kjører rundt i Canada og er nærme vassdrag og innsjøer kan du være heldig og se en bever. Er du oppsatt på å oppleve en aktiv beverfamilie, så er sannsynligheten størst i Jasper National Park. Av hele Canadas dyreliv er beveren dyret som har en helt unik betydning – kan du gjette hvorfor? Ellers kan du lese svaret under.

Kjennetegn: Beveren oppholder seg for det meste nærme vannet, der det kan bygge sine demninger. På land er den lett gjenkjennelig på dens flate hale og tydelige tenner, men i vannet kan beveren være vanskelig å spotte.

Fun Fact: Beveren er Canadas nasjonaldyr og har derfor en helt spesiell betydning for canadierne. I tillegg går beverens store fortenner utover leppene, slik at den kan bite træ over under vannet – uten å få vann i munnen. Smart!

Vil du oppleve Canadas ville dyr?

Så kontakt USA Tours, og få et uforpliktende tilbud. Vi kan sette sammen fly, hotell og aktiviteter til en fordelaktig pris. Hos oss er du ikke avhengig av å reise på bestemte dager – vi skreddersyr turen til deg.

  1. Du bestiller tilbud - helt uforpliktende
  2. Vi ringer deg og hører om dine ønsker
  3. Ut ifra vår samtale skreddersyr vi en pakkereise til deg
  4. Når du er fornøyd, bestiller vi alt for deg