Reiseinfo

Innreise til USA

Alt om innreise til USA

Dette må du vite om innreiseregler

Når du skal til USA er det viktig at du har styr på reglene for innreise. Ellers kan du i verste fall bli avvist, når du lander på flyplassen i USA. De fleste skal bare ha en elektronisk forhåndsgodkjennelse, ESTA, som ikke er vanskelig å få. Men det finnes unntak, og det finnes også noen regler for pass, som du bør vite om. Derfor anbefaler vi å lese denne informasjonen grundig.

Innreiseregler ifm covid-19

I tillegg til de generelt gjeldende innreisereglene (se nedenfor), er det spesielle restriksjoner knyttet til COVID-19.

Fra 8. november 2021 skal alle reisende til USA, over 18 år, kunne bevise at de er vaksinert mot korona.

For ytterligere informasjon om vaksinekrav henviser vi til myndighetenes hjemmeside i Norge og USA.

ESTA-søknad

Reiser du til USA som turist, må du søke om ESTA, som er en elektronisk forhåndsgodkjenning for innreise til USA. Dette gjelder også dersom du bare stopper i USA på veien videre til et annet land.

Du må sende inn søknaden din senest 72 timer før avreise, men vi anbefaler å gjøre det så snart du har bestilt reisen. Du søker online og kan også sjekke status for søknaden din og se godkjenningen online. Godkjenning kommer vanligvis i løpet av noen dager.

ESTA koster 14 dollar per person.

Søk ESTA her.

Oppdatering av eksisterende ESTA

ESTA er gyldig i 2 år, så har du allerede en gyldig ESTA fra en tidligere reise, er det bare å skrive inn og oppdatere ESTA slik at din nye destinasjon blir riktig i systemet.  Dersom du har fornyet passet ditt i mellomtiden, må du søke om nytt ESTA.

Visum til USA

De fleste turister kan nøye seg med ESTA når de drar til USA. Det er imidlertid visse unntak som krever at du søker om turistvisum i tillegg. Dette gjelder hvis du:

  • Skal på ferie i USA i mer enn 90 dager

  • Skal studere i USA

  • Må jobbe i USA

  • Er tidligere straffet

  • Har blitt nektet ESTA/visum

  • Har reist i Irak, Iran, Libya, Nordkorea, Somalia, Sudan, Syria eller Yemen siden 1. mars 2011

Du søker om visum og gjør alle henvendelser angående innreise i USA til den amerikanske ambassaden i Oslo:

Morgedalsvegen 36

0378 Oslo, Norge

Telefon:  21 30 85 40

Ankomst til fots eller med bil / skip

Kommer du til USA til fots, med bil eller skip, trenger du ikke å søke om visum eller ESTA. For eksempel dersom du vil krysse grensen mellom Canada og USA ved Niagara Falls, trenger du ikke ESTA for å oppleve de amerikanske fossefallene.

Krav til pass ved innreise til USA

Passet ditt må være gyldig i hele perioden du reiser i USA. Dermed må ikke utløpsdatoen for passet være mens du er i USA. På den annen side, hvis passet utløper dagen etter at du har kommet tilbake fra ferie, er det i de fleste tilfeller ok.

Unntaket fra denne regelen er, hvis du skal på cruise i USA eller Karibia. Noen rederier krever gyldig pass i 6 måneder etter reisen.

Utvidede norske pass aksepteres ved innreise til USA. Foreløpige pass (nødpass) aksepteres imidlertid bare ved avreise. Det vil si at hvis du mister passet ditt på turen, kan du få et nødpass og reise hjem på det. Men for å komme inn i landet trenger du et skikkelig pass.

Regler for barns innreise i USA

Alle barn må ha eget gyldige pass når de reiser til USA. Det rekker ikke å bli skrevet inn i foreldrenes pass - uansett hvor små barna er.

Barn som reiser til USA med bare den ene forelderen eller med en voksen som ikke er en forelder eller foresatt (for eksempel et annet familiemedlem, en venn, en fotballtrener osv.), Må ha skriftlig tillatelse fra den andre eller begge foreldrene. Dette betyr at hvis du reiser alene med barnet ditt, må den andre forelder til barnet tillate det. Hvis barnet ditt reiser med en annen voksen, må du og barnets andre forelder tillate det.

Tillatelsen må skrives på engelsk. Du kan se guiden her.

Slik kommer du inn i USA

Når du reiser til USA, må du være forberedt på at det kan ta tid å komme gjennom grensekontrollen på flyplassen. Når du lander, går du til kntrollposten for immigrasjon og stiller deg i køen for utlendinger. Her må du skanne passet ditt, få tatt fingeravtrykk og et bilde tatt til de amerikanske myndigheter.

I skranken møter du en representant fra USA Border and Customs Protection, som sjekker din ESTA og gir deg den endelige tillatelsen til å reise inn i USA. Noen ganger kan de spørre om hensikten din med reisen, hvor du skal bo og hvor lenge du skal oppholde deg i landet.

Derfor er det lurt å ha dokumentasjon på hjemturen klart sammen med adressen til hvor du skal bo i USA. Dette gjelder både for hotell og private adresser.

 

Opdateret d. 28. januar 2021