Inspirasjon

Helligdager i USA

7 festlige feiringer du skal få med deg

Helligdager i USA: 7 festlige feiringer du skal få med deg

Helligdagene i USA blir markert og feira på en mye festligere måte enn vi er vant til hjemme i Norge. Noen feiringer har funnet veien over Atlanterhavet til Europa, og i dag er Halloween og Valentine’s Day for eksempel etablerte innslag i den skandinaviske kalenderen. Men helligdagene i USA oppleves egentlig best «over there». Vi har samla de 7 største helligdagene, og gir deg en oversikt over hvor du skal reise og når.

Publisert:
Metteliva
Metteliva Henningsen
REISESKRIBENT

1. Halloween

  • Hva: Den amerikanske versjonen av Allehelgensaften
  • Når: 31. oktober
  • Hvor: Chicago

 

Halloween stammer opprinnelig fra de britiske øyene, men har etter hvert blitt mer og mer forbundet med USA, gresskar, kostymer og en overflod av søtsaker.

Chicago er en fantastisk by å være turist i, og en perfekt plass å feire Halloween. Det er en storby med mange festligheter å velge mellom. Lei et skremmende kostyme, gå på maskeradeball, besøk et hjemsøkt hus eller se en skrekkfilm på kino. Halloween er en perfekt familiehøytid som vil glede både voksne og barn – hvis de tør. Det finnes dessuten flere årlige Halloween-parader å velge mellom hvis dere heller vil se på festlighetene, enn å ta del i dem.

2. Thanksgiving

  • Hva: Den amerikanske takksigelsesdagen
  • Når: Fjerde torsdagen i november
  • Hvor: New York

 

Thanksgiving er en ekte familiehøytid, og den siste helga i november samler amerikanerne seg for å ferie denne klassiske helligdagen i USA. Det foregår som regel med en stor kalkun, parader i gatene, sport på TV-en i selskap av alle nære og kjære.

Vi foreslår at du feirer helligdagen på klassisk vis i en klassisk by, nemlig New York. Pass på å være ute i god tid når du skal booke bord på en restaurant, for det er mange som er stengt på Thanksgiving. Du finner også gastronomi fra alle verdenshjørner i New York, så du trenger ikke fortvile hvis du ikke har spesielt lyst på kalkun og søtpotet. Avslutt måltidet med en klassisk amerikansk pai, for eksempel med eple eller gresskar.

På dagtid må du ikke gå glipp av Macys tradisjonelle Thanksgiving Day Parade. Paraden har funnet sted siden 1924, og markerer att julesesongen i New York er i gang. Her venter enorme ballonger, dans, kostymer, kjendiser og massevis av moro.

3. Black Friday

  • Hva: Starten på julehandelen
  • Når: Dagen etter Thanksgiving, fjerde fredag i november
  • Hvor: Orlando, Florida

 

USAs største shopping- og salgsdag ligger dagen etter Thanksgiving. Butikkene åpner tidlig – noen allerede ved midnatt – og stenger sent. Hvis du ikke allerede befinner deg i New York, er Orlando i solfylte Florida det perfekte stedet å tilbringe Black Friday.

Hvorfor ikke avslutte november måned med vakkert sommervær, fantastiske fornøyelsesparker og tre enorme outlet-kjøpesenter fulle av funn til fantastiske priser? Få tak i alle de amerikanske merkevarene, og velg blant klær, elektronikk og fine suvenirer til dem som venter hjemme.

Noen av de største outlet-butikkene er Orlando International Premium Outlets, Mall at Millennia og Orlando Outlet Marketplace.

4. Mardi Gras

  • Hva: Karneval feira i forbindelse med fastelavn
  • Når: Fra 6. januar til og med fastelavn
  • Hvor: New Orleans, Louisiana

 

Glem tørre fastelavnsboller og fastelavnsris – helligdagen skal oppleves i de amerikanske sørstatene! Mardi Gras har blitt feira i New Orleans siden 1699, og byen har en lang tradisjon for karneval med kostymer, dans og musikk. Her blir det festa fra januar til «Fat Tuesday», som er den siste dagen av karnevalet og ligger mellom 3. februar og 9. mars. Den siste dagen er offisiell helligdag i statene Louisiana og Alabama, så her er festen størst.

Opplev fantastiske temaparader, løsslupne folkefester og det tradisjonelle bakverket «king cake» – en kanelkake med fargerik glasur og en liten plastdukke (!) i midten. Feiringen foregår i flere uker, og avsluttes med et storslått ball som blir arrangert av Louisianas eldste karnevalorganisasjon.

5. Valentine's Day

  • Hva: Den amerikanske versjonen av Alle hjerters dag
  • Når: 14. februar
  • Hvor: San Francisco

 

Helligdagen ble opprinnelig feira for å hylle helgenen Valentin, og vi har vår egen variant av Valentine’s Day her hjemme, nemlig Alle hjerters dag. Men i USA har feiringa av helligdagen blitt en stor, kommersiell begivenhet, og hvert år sender amerikanerne 190 millioner Valentine’s Day-kort til hverandre.

Kjærlighetens dag trenger ikke hylle den romantiske kjærligheten – hvorfor ikke reise til USA med din aller beste venn? Eller den eventyrlystne mormoren din? Hva med den trossige tenåringssønnen din som elsker deg innerst inne? Eller bare dra på en tur alene?

Vi foreslår at du setter kursen mot den sjarmerende storbyen San Francisco – byen der Summer of Love fikk innbyggerne til å kle seg i hippieklær på 60-tallet, og som lenge har gått i bresjen for LGBTQ-rettighetene. Opplev klassiske San Francisco-attraksjoner som den flotte havna og de gamle trikkene som kjører opp de steile gatene, og se tåka legge seg over San Francisco Bay. Spis en god middag, og hyll at kjærligheten kan se ut på mange forskjellige måter i denne mangfoldige byen.

6. Kamehameha Day

  • Hva: En offisiell helligdag på Hawaii til ære for den første monarken
  • Når: 11. juni
  • Hvor: Hele Hawaii

 

Hawaiis historie går betydelig lengre tilbake i tiden enn til 1959 når øygruppa i Stillehavet ble en amerikansk delstat. Siden 1871 har Kamehameha Day blitt feira til ære for den hawaiiske monarken Kamehameha I, og i dag er det en dag med fest, konkurranser og parader på hele Hawaii. Men det er ikke en helligdag på fastlands-USA.

Dagens høydepunkt er blomsterparadene som blir arrangert på forskjellige steder på øyene. Deretter blir det avholdt en tradisjonell hula-dans, blomstergirlander, mat, musikk og gatefest for alle pengene. La deg bli ført av gårde med folkefesten, og delta i hyllesten av det gamle, tradisjonelle Hawaii.

7. Independence Day

  • Hva: USAs nasjonaldag
  • Når: 4. juli
  • Hvor: Lake Tahoe, California

 

Uavhengighetsdagen er nok den største helligdagen i USA, hvor hele landet har fri. Her minnes man 4. juli 1776, da de britiske koloniene frigjorde seg fra Storbritannia og fikk uavhengighet. USAs nasjonaldag blir feira med pomp og prakt over hele landet, med barbecue, fyrverkeri, Pabst Blue Ribbon-øl og kaker i det amerikanske flaggets farger.

Lake Tahoe har blitt utnevnt som et av de beste stedene å feire nasjonaldagen i USA, og over 100 000 tilskuere valfarter hit hvert år for å nyte middagene, festene, spesielle Independence Day-arrangementer og det storslåtte fyrverkeriet over sjøen om kvelden. Hvis du også skal være med, er du garantert en stor, nasjonal fest.